Strony

piątek, 24 kwietnia 2020

Piernik siostry Leonilli

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny.





Składniki(blaszka 23/33):
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
miód 1 szklanka,
śmietana 18 % 1 szklanka,
masło 150 g,
jajka 6 szt,
przyprawa do piernika 2-3 łyżki,
soda 1 łyżka,

polewa:
kakao 3 łyżki,
masło 100 g,
cukier ok 0,5 szklanki,
mleko 3 łyżki,

dodatkowo:
marmolada 1 słoik,

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy, dodajemy na przemian po jednym żółtku i cukier. Następnie dodajemy miód i śmietanę. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na pół i przekładamy marmoladą.
Masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy mleko oraz kakao, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. 

3 komentarze: