Strony

sobota, 25 kwietnia 2020

Jabłkowa fantazja

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą.




Składniki(blaszka 23/33 cm):
Ciasto:
mąka pszenna 500 g,
jajka 3 szt,
śmietana 2 -3 łyżki,
margaryna 200 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier kryształ 200 g,
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,

Warstwa jabłkowa:
jabłka 1 kg,
cukier 2 łyżki,
galaretka pomarańczowa 1 szt,

Krem:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt,
cukier 5 łyżek,
masło 200 g,

Polewa:
czekolada mleczna 150 g,
mleko 6 łyżek,

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Pieczemy w 170 st.C przez 20 min. aż ciasto będzie złociste.
Upieczone blaty odstawiamy do ostygnięcia. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy aż puszczą sok, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem. 
1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem. 
Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Czekoladę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

5 komentarzy:

  1. ...zrobiłam ten "specyfik" .....ale krem budyniowy nie wyszedł;(((....wydaje mi się ,że budyń należało zagotować z 150ml mleka ....masło miałam 82 % i ogólnie masa wyszła zbyt rzadka ....Może wrzucę starte herbatniki i jakoś uratuję ...Pozdrawiam ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ne mam pojęcia dlaczego masa nie wyszła, ponieważ do wielu ciast zawsze robię w ten sposób i zawsze jest ok. Myślę że jeśli ciasto schłodzi się w lodówce to masa będzie bardzo gęsta. Pozdrawiam

      Usuń
    2. ja mysle ze 2 budynie na 500ml mleka bo budyn musi byc bardzo gesty do kremu

      Usuń
  2. Zawsze daje 1 budyń na 500 ml mleka, bo później ucieram go z kostką masła i masa w lodówce robi się naprawdę bardzo twarda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń