Strony

niedziela, 19 kwietnia 2020

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

U mnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :)






Składniki (blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
margaryna 1 kostka,
cukier 1 szklanka,
śmietana 18% 3-4 łyżki,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,
nadzienie:
rabarbar 500 g,
jabłka 1 kg,
budyń:
mleko 1 litr,
cukier 6 łyżek,
budyń waniliowy 2 szt,
dodatkowo:
bułka tarta 1,5 łyżki,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie przenieść na blaszkę. Ciasto posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy lekko z soku i wykładamy na ciasto. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy po jabłkach. 
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 min. Gotowy budyń wylewamy na ciasto. Na wierzch rozwałkowujemy drugą część ciasta i przenosimy na ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. pieczemy w 170 st.C przez 1 h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień. 

2 komentarze: