Strony

piątek, 5 kwietnia 2019

Sałatka z jajek i warzyw w sosie czosnkowym

Niebawem zawitają do nas święta jajeczne. W związku z tym mam dla was kochani propozycje na sałatkę z jajkami w roli głównej. Zapraszam :)




Składniki:
Jajka 8 szt,
Brokuł 250 g,
Szpinak 1 garść,
Pomidorki koktajlowe 4 szt,

Sos:
Jogurt grecki 8 łyżek,
Majonez 8 łyżek,
Sok z cytryny do smaku,
Sól i pieprz do smaku,
Czosnek 2-3 ząbki, 

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. W garnku nastawiony wodę, gdy zacznie wrzeć to wrzucamy brokuła i gotujemy przez ok 3 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku. Na półmisku układamy na spodzie szpinak, przekrojone na pół jajka i różyczki brokuła.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz