Bardzo szybka sałatka z zupek chińskich, która jest świetnym rozwiązaniem na różnego rodzaju imprezy. Przepis dostałam od mojej rodzinki :)
Strony
▼
wtorek, 29 stycznia 2019
sobota, 26 stycznia 2019
Tort kokosowo wiśniowy
Jasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórek kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache.
czwartek, 24 stycznia 2019
Kotlety ziemniaczane w waflu
Szybkie i łatwe do zrobienia kotleciki ziemniaczane w waflu. Super smakują z sosem pieczarkowym i surówką, ale moje siostrzenice uwielbiają te kotleciki po prostu z ketchupem. Spróbujcie w jakiej wersji Wam posmakują i podzielcie się komentarzem 😊 Zapraszam kochani!
piątek, 11 stycznia 2019
Pomarańczowiec z brzoskwiniami
Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń.
środa, 2 stycznia 2019
Wafel z mlekiem w proszku i bakaliami
Bardzo szybki do zrobienia, a poza tym megga pyszny. Masa zrobiona jest z mleka w proszku i bakalii.
Składniki:
margaryna 250 g,
mleko 0,5 szklanki,
mleko w proszku 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
rodzynki 0,5 szklanki,
herbatniki 300 g,
orzechy włoskie 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
kakao 2 łyżki,
wafel 2 płaty,
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego 😊
Składniki:
margaryna 250 g,
mleko 0,5 szklanki,
mleko w proszku 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
rodzynki 0,5 szklanki,
herbatniki 300 g,
orzechy włoskie 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
kakao 2 łyżki,
wafel 2 płaty,
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego 😊