Strony

piątek, 11 stycznia 2019

Pomarańczowiec z brzoskwiniami

Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń.





Składniki:
pomarańcze 4 szt,
orzechy włoskie mielone 1 szklanka,

biszkopt (składniki na jeden biszkopt):
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 1 łyżka,
bułka tarta 5 łyżek,
mąka pszenna 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
1 część pomarańczy,
1 część orzechów,

masa:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt,
cukier 4 łyżki,
masło 200 g,
brzoskwinie z puszki 400 g,

dodatkowo:
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Pomarańcze pokroić na ćwiartki i gotować 10 min. Wrzątek odlewamy i pomarańcze zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy do następnego dnia. Następnie odlewamy wodę i mielimy razem ze skórką. Orzechy i pomarańcze dzielimy na 3 części.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz  1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.

Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń ok 3 min. Gotowy przykrywamy folią, aby nie powstał na wierzchu kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. 
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. 
Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.

Ostudzone biszkopty przekładamy masą. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. 

4 komentarze: