Składniki(blaszka 23/33):
kruchy spód|:
mąka pszenna 200 g,
margaryna 125 g,
cukier puder 4 łyżki,
jajko 1 szt,
masa makowa:
mak 600 g,
jajka 5 szt,
masło 200 g,
cukier 250 g,
jabłka 500 g,
rodzynki 50 g,
orzechy włoskie 50 g,
kasza manna 70 g,
olejek migdałowy 2 łyżeczki,
lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 4 łyżki,
Ponadto:
kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki,
Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C.
Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Ugotowany mak przekładamy na sitko, odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwa razy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku, a jeśli zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polewamy wierzch ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis zaczerpnięty ze strony : mojewypieki
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńA w opcji z masa puszkowana będzie super szybko...
:)
Robila go pani z gotowa masa z puszki?czy jeszcze cos pani do tej masy dodawala?
UsuńJa nie robiłam go z gotowej masy z puszki, więc nie umiem doradzić. Pozdrawiam
UsuńZastanawiałam się nad tym czy można dać gotowa mase
UsuńMożna, ale trzeba dosmaczyć cukrem cytryną, olejek migdałowy i sporo bakalii. Wtedy jest smaczny.
Usuńja zawsze robie z gotowej masy z bakaliami. Dodaje ubite zoltka z cukrem i ubite bialka. % sztuk na 2 puszki maku.
OdpowiedzUsuń