borowiki szlachetne lub grzyby mieszane 3 kg,
cebula 1,5 kg,
marchew 75 dag,
ketchup 1 duży,
koncentrat pomidorowy 1 słoik,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Marchew pokroić w kostkę i poddusić na oleju z odrobiną wody. Gdy marchew będzie półtwarda, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Osobno gotujemy pokrojone grzyby, następnie dodajemy je do warzyw i dusimy razem przez 1 min. Dodajemy ketchup, koncentrat i przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gorące grzyby wkładamy do czystych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 20 min. Smacznego 😊
Grzyby uwielbiam. Twój przepis mnie absolutnie zauroczył. Wypróbuję na pewno jeśli tylko dane mi będzie zebrać coś w lesie w tym sezonie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, życzę udanych zbiorów :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam takie. Polecam szczególnie do pizzy. Do kanapek też są super.
OdpowiedzUsuńi to na zimno się podaje ?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń