Strony

wtorek, 31 października 2017

Placuszki dyniowe na słodko

Hej hej! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne dyniowe placuszki. Świetnie smakują zarówno same jak i z dodatkami. Dzisiaj dodałam do nich skórkę z cytryny, która nadała cudownego aromatu. Placuszki tak bardzo mi smakowały, że zjadłam je z cukrem pudrem, ale polecam do nich zrobić również np. mus z jabłek, albo podać je z ulubioną konfiturą lub polewą. Gwarantuje, że w każdej wersji będą wyborne!😃




sobota, 28 października 2017

Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Dynia to królowa jesieni, z której możemy przygotować pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych.  Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem. 




czwartek, 26 października 2017

Krakersy z pastą serową

Krakersy z pastą serową to świetna zakąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Moim zdaniem pastę serową najlepiej nałożyć na krakersy kilka minut przed imprezą, ponieważ krakersy będą wtedy chrupiące, a jeśli nałożymy ją wcześniej to niestety namokną nam od pasty i pomidora. 


wtorek, 24 października 2017

Pizza jajeczna na chlebie tostowym

Pizza jajeczna to pyszny pomysł na obiad lub kolacje, którą przygotujemy w ekspresowym tempie. Pizze zrobiłam z chleba tostowego, jajek, dużej ilości boczku oraz sera żółtego i warzyw. Mojemu mężowi bardzo smakuje taki rodzaj pizzy, może i Wy ją polubicie 😊 Zapraszam na przepis 😊


poniedziałek, 23 października 2017

Sok żurawinowy

Sok z żurawiny jest niezwykle zdrowy. Warto przygotować go właśnie teraz, gdy na zewnątrz robi się coraz bardziej zimno i często dopadają nas infekcje. Sok z żurawiny jest genialny w walce z problemami z infekcją pęcherza moczowego i przeziębieniem. Ponadto żurawina chroni przed wrzodami żołądka i jest bogatym źródłem witaminy A,C i witamin z grupy B. Sok jest naturalnym lekarstwem. Możemy go rozcieńczać z wodą lub dodawać do kaszy i jogurtów. Zachęcam do zrobienia. 



niedziela, 22 października 2017

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,  pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. 



czwartek, 19 października 2017

Brokuły pieczone w sosie beszamelowym

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brokuły! Nie będę ukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem  jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊



sobota, 14 października 2017

Pasztet z pieczarek i soczewicy

Próbowaliście kiedykolwiek pasztetu z pieczarek i soczewicy? Jest naprawdę pyszny! Domowe pasztety są nie tylko pyszne, ale dużo zdrowsze niż te ze sklepu, które są nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Upieczony pasztet może leżeć w lodówce przez kilka dni, także będziemy mieli pyszny dodatek do pieczywa na cały tydzień. Miłego kucharzenia :-) 



piątek, 13 października 2017

Spaghetti z sosem pomidorowym i brokułami

Na dzisiejszy obiadek zrobiłam Spaghetti! Dla mężusia oczywiście tradycyjne Bolognese, a dla mnie o wiele lżejszy sosik, a mianowicie pomidorowy z brokułami. Uwielbiam makaronu, więc właściwie to mogłabym zjeść go z samym sosem pomidorowym, ale dla uzupełnienia witaminek dodałam również brokuła. Pyszna wersja makaronu dla wegan i wegetarian. Zapraszam 😊


Składniki porcja dla 1-2 osób:
sos:
pomidory 3 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
sos sojowy pół łyżki,
bazylia suszona lub świeża do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
brokuł 150 g,
makaron Spaghetti 100 g,

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, delikatnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pomidory się całkiem rozpadną to dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę sos jeszcze gotujemy, a następnie ściągamy z ognia i miksujemy na gładko. Brokuła zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, kroimy na małe różyczki i dodajemy do sosu pomidorowego. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z sosem. Smacznego 😗

czwartek, 12 października 2017

Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami

Kasza jaglana pyszna i zdrowa, dzisiaj w wydaniu na wytrawnie. Smaczne danie główne z pieczarkami i warzywami, pełne witamin i mikroelementów. Wszystkich miłośników kaszy zapraszam na przepis.



środa, 11 października 2017

Placki ziemniaczane z jarmużem

Dla odmiany naszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne...Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania. 
Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem.


poniedziałek, 9 października 2017

Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Nie dawno na jednej ze stron internetowych, natknęłam się na fuczki czyli pyszne placki z kiszonej kapusty. Początkowo nie byłam do nich przekonana, ale gdy ich spróbowałam to zmieniłam zdanie. Placki są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym- rewelacja! Oryginalny przepis znalazłam tutaj.



niedziela, 8 października 2017

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Jesień kojarzy mi się z szarlotką...w chłodne dni mogłabym ją jeść codziennie, ale taką dopiero co wyciągniętą z piekarnika. Szarlotka na gorąco smakuje mi zdecydowanie najbardziej! Dla odmiany u mnie dzisiaj również ciasto z jabłkami, ale pokrojonymi w cząstki, a nie startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite! Zapraszam 😉

sobota, 7 października 2017

Drożdżówki pszenno-orkiszowe

Nie ma to jak domowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem.
Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką. 



piątek, 6 października 2017

Pieczone frytki z batatów

Nie znam osoby, która by nie lubiła frytek :-) Dla mnie najlepsze są smażone na głębokim tłuszczu, ale teraz gdy spodziewam się bobaska staram się jeść nieco zdrowiej. Wiadomo, że czasem pozwolę sobie na małe co nie co, ale próbuje nie jeść fast foodów i do dzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋



czwartek, 5 października 2017

Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami (wegańskie)

W dzisiejszej odsłonie wegańskie kotleciki z mojej ukochanej kaszy jaglanej z pieczarkami. Kotleciki są bardzo sycące i smaczne! Na dzisiejszy obiad podałam je z pieczonymi frytkami z batatów oraz buraczkami. Doskonale smakują zarówno z sosem jak i bez. Jako sos polecam czosnkowy lub po prostu ketchup...mniaaam :-) Zapraszam do wypróbowania :-) 




środa, 4 października 2017

Puree z pieczonej dyni

Sezon na dynie uważam za otwarty!!! A pierwszym przepisem z wykorzystaniem dyni w roli głównej będzie puree z pieczonej dyni, który jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli  i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek.