Strony

sobota, 7 października 2017

Drożdżówki pszenno-orkiszowe

Nie ma to jak domowe drożdżówki...Uwielbiam ich zapach i smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem.
Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką. 



Składniki:
ciasto:
mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki,
mąka pszenna 3 szklanki,
mleko 1 szklanka,
masło 200 g,
cukier 3 łyżki,
drożdże suche 2,5 łyżeczki,
jajko 1 szt.
żółtka 3 szt,
sól szczypta,

nadzienie:
marmolada o smaku róży lub wieloowocowym 1 mały słoik,

dodatkowo:
jajko 1  szt,
mleko 1 łyżka,
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i kontynuujemy zagniatanie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz