Strony

niedziela, 17 września 2017

Grzebyki krucho- drożdżowe

Jakie ciacho przygotowaliście do niedzielnej kawki? U mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗




Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier kryształ 1 łyżka,
margaryna 250 g,
drożdże świeże 50 g,
śmietana 12%-18% 6 łyżek,
sól szczypta,
jajko 1 szt,
żółtko 1 szt,
nadzienie:
marmolada o smaku róży 1 mały słoik,
białko 1 szt,
cukier kryształ do posypania,
dodatkowo:
mąka do podsypywania,

Sposób przygotowania:
Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek. Ciastko wzdłuż składamy na pół i nacinamy nożem, tak aby powstał grzebyk. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż będą złociste. Smacznego:-) 



1 komentarz: