Strony

środa, 31 maja 2017

Zdrowe batony owsiano- orzechowe

Hej! Hej! Hej! 😃 Dzisiaj na blogu coś słodkiego i zdrowego! Większość z nas niestety bardzo często dopada ochota na coś słodkiego i wtedy sięgamy po kaloryczne słodkości... Wiadomo, że batony i ciasteczka ze sklepu są przepyszne, ale zawierają mnóstwo niezdrowych substancji, a poza tym są to puste kalorie. Aby zadbać o swoje zdrowie i figurę polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. Są bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia 😃


wtorek, 30 maja 2017

Pak choi z wędzonym tofu

Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym. 


Składniki:
pak choi 2 szt,
tofu wędzone 10 dag,
pomidorki koktajlowe 10 dag,
sos sojowy 1,5 łyżki,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Z pak choi odcinamy stwardniałą końcówkę, następnie siekamy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pak cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. 

niedziela, 28 maja 2017

Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami (vegan & gluten-free)

Tradycyjne knedle, myślę że każdy z nas miał okazje spróbować w swoim życiu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej 😊



sobota, 27 maja 2017

Sałatka z wędzonym tofu

Tofu to ser produkowany z soi, który doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Gdy używam ten serek w kuchni do dań słonych to preferuje jego wędzoną wersje, jest naprawdę pyszny! Dla moich czytelników dzisiaj mam przepis na lekką sałatkę, właśnie z wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity!



czwartek, 25 maja 2017

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi

W dzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem:-) Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc w pyszny sposób wykorzystać. W związku z tym, że awokado jest tłuste, to stosuje go jako zamiennik masła, a poza tym dodaje go do koktajli i robię z niego meksykański sos, który świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj obiad na szybko, czyli makaron :-) Kto go nie lubi? Chyba nie liczni... W każdym razie ja uwielbiam i zapraszam na przepis 😊




środa, 24 maja 2017

Pomidorowa pasta z kaszy jaglanej

Kasza, kasza, kasza! Znowu kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej :-) Oj taaak, przyznaje się że jestem kaszomaniakiem, a w szczególności kaszy jaglanej! Jak już pewnie wspominałam, uwielbiam wykorzystywać kaszę na różne sposoby. Tym razem zrobiłam pastę z dodatkiem duszonych pomidorów, cebulki, czosnku i oczywiście obowiązkową  mieszanką przypraw. Do pasty możemy dodać swoje ulubione świeże zioła. Szybki i ciekawy dodatek do pieczywa, życzę smacznego! 😊



poniedziałek, 22 maja 2017

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 
Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa! 😊 


niedziela, 21 maja 2017

Strucla bezglutenowa z dżemem

Witam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut :-) Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków...



sobota, 20 maja 2017

Płatki owsiane - jedz na zdrowie!

Płatki owsiane są na trzecim miejscu najzdrowszego produktu świata!!! Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Są cudownym źródłem białka, witamin z grupy B, E, PP. Zawierają również w sporych ilościach magnez, mangan, potas oraz fosfor.
Jak wykorzystać płatki owsiane?? Otóż, można z nich przygotować owsiankę z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii, którą możemy ugotować na mleku sojowym, migdałowym, krowim lub na wodzie. Z owsa przygotowuje również różnego rodzaju ciasteczka, placuszki lub czasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę, gdy dzieci jedzą na śniadanie gotowe płatki śniadaniowe ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i różnorodnych substancji, myślę że warto spróbować przygotować dla naszych dzieci domową owsiankę z dodatkiem miodu lub domowego dżemu, uważam że Wasze pociechy będą naprawdę zadowolone.

Właściwości płatków owsianych:
 - przeciwdziałają zmęczeniu,

- wspomagają odchudzanie,
- są źródłem siły,
- spowalniają procesy starzenia,
- są źródłem błonnika,
- pomagają w leczeniu miażdżycy,
- chronią przed nowotworami,
- zapobiegają zawalom serca i udarom mózgu,
- chronią przed astmą,
- zapewniają większą sprawność fizyczną i psychiczną, 
Zapraszam na moje ulubione przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych:

piątek, 19 maja 2017

Szybka sałatka z kuskusem

W końcu skończyłam pracę i mam czas na swoje przyjemności :-) Jedną z nich jest właśnie pisanie bloga 😊 W związku z tym, że nie miałam dzisiaj nic ciekawego w domu, co mogłabym wziąć do zjedzenia w pracy, to na prędkościach zrobiłam sałatkę. Dodałam do niej, tak naprawdę to co miałam w domu. Miłośnikom suszonych pomidorków i oliwek, myślę że posmakuje 😉 Dobrej nocki 😗

Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej

Dzisiaj mamy piąteczek, więc wrzucam przepis na kotlety bezmięsne z brokuła i kaszy jaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-)  Życzę miłego kucharzenia 😊


czwartek, 18 maja 2017

Pasta z czerwonej soczewicy

Pyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-) 



środa, 17 maja 2017

Koktajl z arbuzem w roli głównej

Arbuz to owoc o wspaniałych właściwościach! Otóż wspomaga on procesy krążenia, opóźnia procesy starzenia, zawiera właściwości antyrakowe i pomaga w przemianie materii. Poza tym jest doskonały dla osób dbających o linie, ponieważ jest małokaloryczny i zawiera błonnik dzięki, któremu czujemy się syci. Ostatnio przeczytałam również w ciekawostkach o arbuzie, że działa jak viagra 😃 czyli poprawia potencje... 😊 
Do koktajlu dodałam również inne owoce, dzięki temu napój zawiera różnorodne witaminki. Koktajl jest naprawdę pyszny!Polecam :-)


wtorek, 16 maja 2017

Sałatka z grilowanym serem Halloumi

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka z rewelacyjnym greckim serem Halloumi. Dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego sera to gorąco polecam, ale koniecznie w wersji grillowanej, wtedy jego smak jest naprawdę cudowny. Grilowany ser doskonale się łączy z różnego rodzaju warzywami, także do sałatki możemy użyć swoje własne ulubione składniki. Ser najlepiej spożywać na ciepło, ponieważ późnej niestety twardnieje. Zapraszam na moją sałatkę :-)



niedziela, 14 maja 2017

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami :-)



sobota, 13 maja 2017

Ciasto kokosowo- ananasowe

Nareszcie nadszedł weekend, a w raz z nim oczywiście ciasto ! Obowiązkowo w każdy piątek przed pracą robię placka, dzięki temu w sobotę rano moje ciasto jest już gotowe do zjedzenia 😋 Co tydzień mam zawsze ten sam problem, bo nie wiem jakie ciacho upiec tym razem...bo wszystkie ciasta są tak baaaardzo pyszne! W tym tygodniu, po długim czasie zdecydowałam się na ciasto kokosowo- ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków 😊 W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa.



piątek, 12 maja 2017

Kulki mięsne z jagnięciny

Lubicie jagnięcinę ? Mój mężuś baaardzo.... Ostatnio staram się zrobić coś smacznego z tego rodzaju mięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym.


czwartek, 11 maja 2017

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną

Dzisiejszy dzień zaczynam od zdrowej i pysznej sałatki !!! Odczuwam niebezpieczną ochotę na słodycze, więc postaram się mojemu organizmowi dostarczyć naturalną dawkę cukru... mam nadzieję, że pomoże 😊 
Moja sałatka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, doskonała dla naszego zdrowia 💪💪💪 Wierzch sałatki możecie dodatkowo posypać ulubionymi orzechami.   A Wy co dobrego macie na dzisiejsze śniadanie ? 


środa, 10 maja 2017

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące...



poniedziałek, 8 maja 2017

Chleb z kaszy gryczanej

Czy jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować sobie zrobienie tego chleba wcześniej. Długo nie mogłam się zabrać za zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-)



Sos słodkie chili

Serdecznie polecam domowy sos słodkie chili, dla wszystkich lubiących ostre smaki. Ostatnio miałam ogromną ochotę na ten sos i chciałam go kupić w sklepie. Nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła składu tego sosu i ..... po przeczytaniu sos odłożyłam na półkę. Było w nim mnóstwo przeróżnych nie zdrowych substancji. Skład sosu był naprawdę długi....Dlatego warto poświęcić czas na zrobienie domowego sosu, do którego wiemy co wrzucamy. Sos świetnie pasuje do różnych przystawek oraz do pizzy, a nawet na kanapkę. 


niedziela, 7 maja 2017

Sałatka warstwowa gyros

Dzień dobry! :-) Dzisiaj moi drodzy obchodzę moje urodziny 😊Jak to wszyscy mówią, po raz kolejny 18 😃Z tej okazji mam dla Was przepis na warstwową sałatkę gyros, w nieco innej wersji. Sałatkę układałam warstwami w keksówce, a następnego dnia wyciągałam ją do góry dnem na półmisek. Zrobiłam ją na wzór sałatki ,,leśna polana, ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie.





środa, 3 maja 2017

Jak uratować zważone ciasto lub masę do ciast

Dzisiaj dla moich czytelników nie przygotowałam żadnego przepisu, ale w zamian mam bardzo pomocną radę, która z pewnością przyda się Wam w kuchni. Myślę, że nawet najlepszemu cukiernikowi przydarzyło się w swoim życiu zważone  ciasto lub masa do ciasta. 

wtorek, 2 maja 2017

Okra w cieście piwnym

Okra nie należy do popularnych warzyw w Polsce, a szkoda bo jest naprawdę smaczna. Smak okry jest tak specyficzny, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja jestem w tej pierwszej grupie osób i kocham jej smak w różnym wydaniu. Pierwszy raz okrę jadłam w Grecji i nigdy nie zapomnę tego smaku...połączona była z bakłażanem, cebulką, sosem pomidorowym oraz cudowną mieszanką przypraw. Niestety nie udało mi się jak na razie odtworzyć tego genialnego dania...Widocznie nie znam sekretnego składnika😑 Mimo tego próbuję wykombinować coś smacznego z okrą w roli głównej w innym wydaniu. Dzisiaj okra w cieście piwnym. Chrupiąca i smaczna. Najlepiej smakuje jako przystawka na ciepło z dodatkiem pysznego sosu.