Strony

piątek, 19 maja 2017

Kotlety z brokuła i kaszy jaglanej

Dzisiaj mamy piąteczek, więc wrzucam przepis na kotlety bezmięsne z brokuła i kaszy jaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-)  Życzę miłego kucharzenia 😊


Składniki:
brokuł 500 g,
kasza jaglana pół szklanki,
woda 1,5 szklanki,
koperek posiekany 3 łyżki,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie brokuła odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy ugotowaną kaszę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

2 komentarze: