Strony

niedziela, 14 maja 2017

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami :-)



Składniki:
soczewica czerwona 500 g,
cebula 1 szt,
brokuł 1 szt,
pomidor 3 szt,
papryczka chili 2-3 szt,
koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
garam masala 2 łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kminek mielony 1 łyżeczka,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
liść laurowy 2 szt,
natka pietruszki posiekana 2 łyżki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy trzykrotnie. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy, aby uwolniły swój aromat ( nie wolno ich spalić). Następnie dodajemy soczewicę, brokuła podzielonego na różyczki, pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno pokrojone chili bez pestek. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu należy soczewicę pomieszać, aby nie przywarła do spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego :-) 


Danie pachnące ziołami 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz