Strony

niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym

Sylwester zbliża się do Nas wielkimi krokami 😃 Roladki to ciekawy przepis, który możemy przygotować dla naszych gości w tym cudownym dniu. Moja rodzina bardzo je polubiła 💗 Roladki to smaczna zakąska, którą przygotujemy w kilka chwil. Mam nadzieję, że i Wasze kubki smakowe uda mi się zaspokoić. 






Składniki:
roladki:
placki do tortilli 8 szt,
szpinak świeży 400 g,
pieczarki 30 dag,
oliwki czarne pół małego słoika,
cebula 1 szt,
czosnek 3 ząbki,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia,
sos czosnkowy:
majonez 3 łyżki,
jogurt naturalny 3 łyżki,
czosnek 3 ząbki,
sok z cytryny 1 łyżka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć aż odparuje wodę. Następnie przyprawić sola i pieprzem i wycisnąć przez praskę czosnek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Na placki tortilli nakładać najpierw szpinak, następnie pieczarki i oliwki. Zwinąć tortille w rulonik.
Sos : jogurt wymieszać z majonezem dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I przyprawić.
Gotowe roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron, następnie kroimy w grube plastry i układamy na talerzu, podajemy z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz