Strony

środa, 21 grudnia 2016

Chleb żytni ze słonecznikiem

Znakomity chlebek żytni ze słonecznikiem. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowy to jest również bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć.





Składniki:
mąka żytnia 1 kg,
słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba,
drożdże suche 2 łyżeczki,
sol 1 łyżka,
woda ciepła 750 ml,
olej 4 łyżki,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keksówce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% mąki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy temu uniknąć to należy pomieszać mąkę żytnią z mąką pszenną. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A chleb na zdjęciu jest z domieszką pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, chlebek ze zdjęcia jest w 100% z mąki żytniej i nieco się kleił, pozdrawiam:)

      Usuń