Strony

sobota, 2 listopada 2024

Ciasto pani Dulska

 Elegancki przekładaniec z makiem, jabłkami, orzechami i kremem czekoladowym. Ciasto doskonale się kroi i jest bardzo podzielne.





Składniki blaszka 25/35:

Ciasto makowe:

150 g miękkiego masła,

1 szklanka cukru pudru,

8 jajek ( żółtka i białka oddzielnie),

4 łyżki miodu,

4 łyżki mąki pszennej,

1 łyżka kakao,

300 g suchego maku,

50 g rodzynek,

aromat waniliowy,

biszkopt orzechowy:

6 jajek,

2/3 szklanki cukru pudru,

1 szklanka zmielonych orzechów,

3 łyżki bułki tartej,

4 łyżki mąki pszennej,

2 g proszku do pieczenia,

do nasączenia:

3/4 szklanki wody,

16 g cukru waniliowego,

sok z cytryny do smaku,

krem czekoladowy:

2 szklanki mleka,

1 budyń czekoladowy z cukrem,

50 g mlecznej czekolady,

200 g miękkiego masła,

warstwa jabłkowa:

1 kg jabłek,

1 galaretka pomarańczowa,

cukier do smaku,

ponadto:

wiórki czekolady mlecznej i gorzkiej do ozdoby,

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe: Mak zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut. Następnie odcedzić mak na sitku i odstawić do ostygnięcia. Ugotowany mak dwukrotnie zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem przez 5 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę, płynny miód, kakao oraz kilka kropel olejku waniliowego. Rodzynki zalać gorącą wodą na 5 minut i odcedzić na sitku.  Do masy dodać mak oraz odsączone rodzynki i krótko zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać do masy makowej. Delikatnie mieszać szpatułką do połączenia. Masę makową podzielić na pół i wyłożyć na 2 takie same blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczone blaty makowe odstawić do ostygnięcia. 

Biszkopt orzechowy: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z bułką tartą. mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do utartych żółtek i wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 

Krem czekoladowy: 1 szklankę mleka nastawić w rondelku na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować 3 minuty. Na koniec dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć przez 8 minut, następnie dodawać po łyżce budyniu i cały czas miksować. 

Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć do miękkości. Dodać cukru do smaku. Następnie zestawić z ognia i dodać galaretkę pomarańczową i mieszać do rozpuszczenia galaretki. 

Pierwszy blat makowy posmarować 3/4 części kremu, przykryć blatem orzechowym, który nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie wyłożyć jabłka z galaretką, przykryć drugim blatem makowym, docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę mleczną oraz gorzką. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

Przepis ze strony: https://orchideli.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz