Wiśnie i czekolada to idealny duet. Moje dzieciaczki uwielbiają to połączenie:) zapraszam.
Składniki blaszka 25/33:
Biszkopt:
jajka 7 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 140 g,
kakao 50 g,
Warstwa wiśniowa:
wiśnie świeże lub mrożone 500 g,
Galaretka wiśniowa 3 szt,
woda gorąca 3,5 szklanki,
Krem:
mleko 500 ml,
cukier 7 łyżek,
budyń czekoladowy 1 opakowanie,
masło 200 g,
Polewa:
śmietanka 36% 100 ml,
czekolada mleczna 50 g,
czekolada gorzka 50 g,
płatki migdałowe 1 garść,
Do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
woda 3/4 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części.
Pierwszą część biszkoptu umieścić w rancie i nasączyć połową kawy.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Zamrożone wiśnie dodać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć. Jeśli używamy wiśni świeżych to należy je dodać do galaretki jak ostygnie. Najlepiej to ciasto zrobić z zamrożonych wiśni to wtedy warstwę z galaretką przygotujemy błyskawicznie. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt zabezpieczony rantem.
Krem: 350 ml mleka nastawić na palnik, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na wrzące mleko wlewać powoli rozpuszczony proszek i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Gotowy budyń, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni. Budyń odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch przez ok 10 minut. Następnie dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować na najwyższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę i przykryć drugim biszkoptem.
Polewa:
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Następnie polewę mieszać do połączenia. Odstawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta.
Migdały uprażyć na patelni i ozdobić ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz