Wielowarstwowe ciacho, które tworzy przepyszną całość😊 niestety jest bardzo pracochłonne, ale smak wynagradza🙂
Składniki blaszka 25/36:
Ciasto kruche:
mąka pszenna 200 g,
margaryna 100 g,
cukier puder 80 g,
żółtka 2 szt. ,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śmietana 1 łyżka,
Mak:
mak 30 dag,
cukier puder 1 szklanka,
żółtko 1 szt,
orzechy włoskie posiekane 5 dag,
masło 5 dag,
olejek migdałowy 1 łyżeczka,
białka 5 szt,
ser:
ser twaróg 1 kg,
masło 12 dag,
cukier puder 30 dag,
jajka 6 szt,
cukier waniliowy 16 g,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Jabłka:
jabłka 1 kg,
galaretka truskawkowa 1 szt. ,
cukier 0,5 szklanki,
Ciasto orzechowe:
jajka 4 szt. ,
cukier 0,5 szklanki,
orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
Polewa:
Śmietanka 36% 100 ml,
Czekolada mleczna 50 g,
Czekolada gorzka 50 g,
Do ozdoby:
Kandyzowana skórka pomarańczy,
Orzechy włoskie drobno posiekane,
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mak:
Mak zalać wrzątkiem i gotować na małej mocy przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mak, pokrojone orzechy, olejek migdałowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.
Ser:
Ser dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na mak. Piec w 160 st C przez 70-75 minut. Upieczone ciasto odłożyć do ostygnięcia.
Jabłka:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przełożyć do garnka i usmażyć z cukrem. Wyłączyć palnik, dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostygnięcia.
Biszkopt orzechowy:
Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Na ciasto serowo - makowe, wyłożyć jabłka, na wierzch położyć biszkopt orzechowy.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w rondelku. Włożyć połamaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Następnie polewę mieszać do połączenia i wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl/przepis/mak-ser-jablka-orzechy-2
do jabłek dodać galaretkę czy galaretki jeśli więcej to ile?
OdpowiedzUsuńJedną galaretkę, już poprawiam. Pozdrawiam
UsuńW cieście kruchym wykorzystam 2 zółtka, zostaną 2 białka , w masie makowej zostanie 1białko,skąd wziąć do maku jeszcze 2 białka?
OdpowiedzUsuńNależy wziąć dodatkowe 2 jajka i wtedy zostanie 2 żółtka, które można wykorzystać do ciastek. Pozdrawiam
UsuńCzy można użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńraczej nie polecam
UsuńCz można dodać sera z wiaderka?
UsuńTak, ale tylko Piątnica lub ser o nazwie,, mój ulubiony ''
Usuń