Strony

piątek, 12 kwietnia 2024

Ciasto ser, mak, jabłka, orzechy

 Wielowarstwowe ciacho, które tworzy przepyszną całość😊 niestety jest bardzo pracochłonne, ale smak wynagradza🙂



Składniki blaszka 25/36:

Ciasto kruche:

mąka pszenna 200 g,

margaryna 100 g, 

cukier puder 80 g, 

żółtka 2 szt. , 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

śmietana 1 łyżka, 

Mak:

mak 30 dag,

cukier puder 1 szklanka,

żółtko 1 szt,

orzechy włoskie posiekane 5 dag,

masło 5 dag,

olejek migdałowy 1 łyżeczka,

białka 5 szt,

ser:

ser twaróg 1 kg,

masło 12 dag,

cukier puder 30 dag,

jajka 6 szt,

cukier waniliowy 16 g,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

mąka pszenna 1 łyka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Jabłka:

jabłka 1 kg,

galaretka truskawkowa 1 szt. ,

cukier 0,5 szklanki,

Ciasto orzechowe:

jajka 4 szt. ,

cukier 0,5 szklanki,

orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki,

mąka pszenna 0,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

Polewa:

Śmietanka 36% 100 ml, 

Czekolada mleczna 50 g, 

Czekolada gorzka 50 g, 

Do ozdoby:

Kandyzowana skórka pomarańczy, 

Orzechy włoskie drobno posiekane, 

Sposób przygotowania:

Ciasto: 

Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Mak: 

Mak zalać wrzątkiem i gotować na małej mocy przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mak, pokrojone orzechy, olejek migdałowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. 

Ser: 

Ser dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na mak. Piec w 160 st C przez 70-75 minut. Upieczone ciasto odłożyć do ostygnięcia. 

Jabłka:

 Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przełożyć do garnka i usmażyć z cukrem. Wyłączyć palnik, dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostygnięcia. 

Biszkopt orzechowy:

Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 

Na ciasto serowo - makowe, wyłożyć jabłka, na wierzch położyć biszkopt orzechowy. 

Polewa: 

Śmietankę podgrzać w rondelku. Włożyć połamaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Następnie polewę mieszać do połączenia i wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy oraz posiekanymi orzechami włoskimi. 

Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl/przepis/mak-ser-jablka-orzechy-2

8 komentarzy:

  1. do jabłek dodać galaretkę czy galaretki jeśli więcej to ile?

    OdpowiedzUsuń
  2. W cieście kruchym wykorzystam 2 zółtka, zostaną 2 białka , w masie makowej zostanie 1białko,skąd wziąć do maku jeszcze 2 białka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy wziąć dodatkowe 2 jajka i wtedy zostanie 2 żółtka, które można wykorzystać do ciastek. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń