Strony

sobota, 25 listopada 2023

Sernik krówka

Święta już za miesiąc, więc podsyłam kolejną propozycje na serniczek. Dzisiaj serniczek na ciasteczkowym spodzie, a na wierzchu masa kajmakowa i prażone migdały:) Kocham go💕😋




Składniki blaszka 23/33:
spód:
ciasteczka łakotki w polewie czekoladowej 300 g,
masło 105 g,
masa serowa:
ser twarogowy mielony 2 razy 1,5 kg,
cukier puder 1,5 szklanki,
cukier waniliowy 2 szt,
śmietanka 36% 300 ml,
masło rozpuszczone 75 g,
budyń śmietankowy 60 g,
jajka 8 szt,
dodatkowo:
masa kajmakowa gostyń 300 g,
płatki migdałowe prażone 2 garście,

Sposób przygotowania:
Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papier do pieczenia. Ciastka dokładnie pokruszyć, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i wyrównać. Blachę włożyć do lodówki na 60 minut. 
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i ostudzić. Następnie do miski włożyć zmielony ser, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia na dużej mocy miksera. Masę wylać na schłodzony spód. Piec w 170 st.C przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i posypać prażonymi migdałami. Smacznego!

Przepis znaleziona na stronie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz