Jeśli macie zrobione zapasy wiśni w syropie lub kompocie to mam dla Was smaczne i szybkie do zrobienia ciacho. Zapiszcie kochani ten przepis, bo na pewno Wam się przyda w razie niespodziewanych gości :)
Składniki blaszka 23/33:
jajka 5 szt,
olej 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 16 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 szklanki,
kakao 1 łyżka + woda 2 łyżki,
wiśnie wydrylowane z syropu lub kompotu 1 litrowy słoik,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie powoli wlewać olej i miksować na dużych obrotach. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na wierzch ciasta i rozsmarować. Na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie. Piec w 170 st.C przez 40 minut. Upieczone ciacho odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz