Dla odmiany kochani, dzisiaj przepis na sałatkę. Ostatnio zrobiłam ją na imprezie rodzinnej i bardzo wszystkim smakowała, także muszę się z Wami podzielić tym przepisem.
Składniki na 1 dużą salaterkę:
mięso mielone 250 g,
sałata lodowa ok połowa,
cebula czerwona 1 szt,
czosnek 1 ząbek,
oregano 1 łyżeczka,
koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
woda 0,5 szklanki,
pieczarki 250 g,
pomidor 1 szt,
czerwona fasolka z puszki 0,5 puszki,
kukurydza konserwowa 1 mała puszka,
majonez 0,5 szklanki,
śmietana 18% 0,5 szklanki,
ser żółty 100 g,
nachosy 100 g,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Na patelni zeszklić pół pokrojonej cebulki, dodać wyciśnięty czosnek oraz oregano. Następnie dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i koncentrat i gotować przez 15 min.
Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju. Na koniec przyprawić solą oraz pieprzem.
Sałatę lodową umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i umieścić na dnie salaterki. Pomidora pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie, następnie posypać pokrojoną cebulką. Następnie wyłożyć mięso, pieczarki, kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Polać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Na wierzch zetrzeć ser żółty, a z nachosów ułożyć w koło koronę, a resztę pokruszyć i posypać po sałatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz