Uwielbiam połączenie jabłek z budyniem, a to ciacho wymiata! :) Proste, nie drogie i pyszne!
Składniki blaszka 24/24:
ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
masło 100 g,
margaryna 100 g,
jajka 4 szt. (żółtka i białka oddzielnie),
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
budyń:
mleko 2.5 szklanki,
budyń waniliowy 1 szt. 64 g,
cukier do smaku,
dodatkowo:
jabłka 1,5 kg,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier waniliowy 16 g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki
Margarynę i masło zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Ugotować budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka i gorący wylać na jabłka. Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. Piec w 170 st C przez 55 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto znalezione na stronie: https://www.urwiswakcji.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz