Oponki to obowiązkowy deser w czasie karnawału. Z tym przepisem z pewnością nie będziecie mieć problemu, jest bardzo szybki do zrobienia, a oponki wychodzą mięciutkie i lekkie. Zniknęły w oka mgnieniu 😀
Składniki na 30 oponek :
twaróg półtłusty zmielony dwukrotnie 400 g,
cukier 5 łyżek,
kwaśna śmietana 18% 200 ml,
mąka pszenna 500 g,
soda oczyszczona 2 łyżeczki,
żółtka 4 szt,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
Dodatkowo:
olej do smażenia,
cukier puder do posypania oponek,
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną oraz sodę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykroić szklanką lub foremką kółka, a w środku każdego wykroić kieliszkiem lub mniejszą foremką małe kółeczko.
Olej rozgrzać. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony na stronie: https://ilovebake.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz