Strony

czwartek, 17 lutego 2022

Piernik herbaciany z kremem i powidłami

 Obłędny piernik z pysznym kremem i powidłami. Niesamowicie mięciutki i rozpływający się w ustach. Koniecznie spróbujcie! Przepis dostałam od rodzinki 🥰



Składniki blaszka 23/33:

Ciasto:

jajka 4 szt, 

miód 1 szklanka, 

cukier 3/4 szklanki,

herbata 1 szklanka, 

olej 1 szklanka, 

mąka pszenna 3 szklanki, 

przyprawa do piernika całe opakowanie, 

soda 2 łyżeczki, 

Krem:

mleko 2 szklanki, 

śmietana 18 % 1 szklanka, 

cukier 3/4 szklanki, 

cukier waniliowy 1 opakowanie, 

mąka ziemniaczana 2 łyżki, 

mąka pszenna 3 łyżki, 

Masło 200 g, 

Ponadto:

powidła śliwkowe 1 mały słoik, 

cukier puder do posypania ciasta, 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać składniki mokre i zmiksować do połączenia. Następnie dodać składniki suche i zmiksować do połączenia. Ciasto wylać na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180 st C przez 20 min. 

Krem: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym.  Resztę składników zmiksować i wlać na gotujace się mleko. Energicznie mieszać i gotować przez ok 3 min. Odstawić do ostygnięcia. 

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. 

Blat piernikowy posmarować powidłami i wyłożyć połowę kremu, następnie ponownie posmarować powidłami i wyłożyć pozostały krem. Na wierzch kładziemy ostatni blat. Piernik posypać cukrem pudrem. 





9 komentarzy: