Obłędny piernik z pysznym kremem i powidłami. Niesamowicie mięciutki i rozpływający się w ustach. Koniecznie spróbujcie! Przepis dostałam od rodzinki 🥰
Składniki blaszka 23/33:
Ciasto:
jajka 4 szt,
miód 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
herbata 1 szklanka,
olej 1 szklanka,
mąka pszenna 3 szklanki,
przyprawa do piernika całe opakowanie,
soda 2 łyżeczki,
Krem:
mleko 2 szklanki,
śmietana 18 % 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
Masło 200 g,
Ponadto:
powidła śliwkowe 1 mały słoik,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać składniki mokre i zmiksować do połączenia. Następnie dodać składniki suche i zmiksować do połączenia. Ciasto wylać na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180 st C przez 20 min.
Krem: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym. Resztę składników zmiksować i wlać na gotujace się mleko. Energicznie mieszać i gotować przez ok 3 min. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu.
Blat piernikowy posmarować powidłami i wyłożyć połowę kremu, następnie ponownie posmarować powidłami i wyłożyć pozostały krem. Na wierzch kładziemy ostatni blat. Piernik posypać cukrem pudrem.
Super przepis na piernik :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńHerbatę dodaje się do ciasta czy służy do nasączenia ciast po upieczeniu
OdpowiedzUsuńDodać do ciasta, dzięki niej piernik jest mięciutki i wilgotny.
UsuńDo ciasta idzie herbata.
UsuńSuper ciasto! Polecam!!!
OdpowiedzUsuńSmietana 18% nie zwarzy się?'
OdpowiedzUsuńNie
UsuńSuper przepis👍
OdpowiedzUsuń