Strony

wtorek, 16 listopada 2021

Kostka malinowa

 Dzisiaj ciasto zrobione z tego co miałam w domu. Wyszło naprawdę smaczne i nie za słodkie ciacho, które prezentuje się rewelacyjnie. Do ciacha możecie użyć mrożonych malin.



Składniki blaszka 23/33:

Biszkopt:

jajka 4 szt,

cukier 3/4 szklanki,

mąka pszenna 3/4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem budyniowy:

budyń waniliowy 2 szt,

mleko 850 ml,

galaretka malinowa 2 szt,

warstwa z malinami:

maliny świeże lub mrożone 250 g,

galaretka malinowa 2 szt,

woda gorąca 700 ml,

pianka:

mleko 1 szklanka,

śnieżka w proszku 2 szt,

galaretka malinowa 2 szt,

woda gorąca 1 szklanka,

dodatkowo:

mleczna czekolada starta do posypania ciasta,

Do nasączenia:

woda 100 ml,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

cukier waniliowy 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem do białości na najwyższych obrotach miksera (10 min). Suche składniki przesiać do oddzielnej miski i dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, ściągnąć łupkę z wierzchu i nasączyć. 

700 ml mleka nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać. Gotować cały czas mieszając przez ok 3 min. Budyń ściągnąć z palnika, dodać galaretki  i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zgęstnienia i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. 

2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do jeszcze gorących dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki. 

Pozostałe 2 galaretki malinowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Mleko ubić ze śnieżką na bitą śmietanę, na koniec dodać ostygniętą i tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia. Piankę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz