Strony

wtorek, 21 września 2021

Pani Walewska z wkładką biszkoptową

 Pyszne i znane ciacho, tym razem w wersji z wkładką biszkoptową. Ciacho wychodzi bardzo podzielne i super smaczne. Miłego pieczenia :-)



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 400 g,

cukier puder 150 g,

margaryna 200 g,

żółtka 4 szt,

śmietana 18% 2-3 łyżki,

amoniak 1,5 łyżeczki,

biszkopt:

jajka 4 szt,

cukier 3/4 szklanki,

mąka pszenna 3.4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

beza:

białka 4 szt,

cukier puder 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

krem:

mleko 750 ml,

masło 300 g,

cukier 0,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki,

mąka pszenna 2 łyżki,

olejek migdałowy 1 łyżeczka, 

Dodatkowo:

dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek,

orzechy włoskie posiekane ok, 2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na jedno ciasto kruche a drugą połowę na drugie ciasto. Pianę posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec w 170 st C przez 20-30 min.

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem aż powstanie jasno żółta pianka. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać do połączenia. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 170 st C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Krem: 500 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i postawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać powoli mleko z mąką i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 3 min. Następnie wyłączyć palnik i dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać olejek migdałowy i wymieszać. Masę odstawić do lekkiego zgęstnienia. Następnie połowę masy wylać na pierwszy kruchy blat, przykryć biszkoptem i wylać pozostałą masę. Na wierzch kładziemy drugi blat kruchy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz