Pyszne i znane ciacho, tym razem w wersji z wkładką biszkoptową. Ciacho wychodzi bardzo podzielne i super smaczne. Miłego pieczenia :-)
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 400 g,
cukier puder 150 g,
margaryna 200 g,
żółtka 4 szt,
śmietana 18% 2-3 łyżki,
amoniak 1,5 łyżeczki,
biszkopt:
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3.4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
beza:
białka 4 szt,
cukier puder 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
krem:
mleko 750 ml,
masło 300 g,
cukier 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
olejek migdałowy 1 łyżeczka,
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek,
orzechy włoskie posiekane ok, 2 szklanki,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na jedno ciasto kruche a drugą połowę na drugie ciasto. Pianę posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec w 170 st C przez 20-30 min.
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem aż powstanie jasno żółta pianka. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać do połączenia. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 170 st C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Krem: 500 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i postawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać powoli mleko z mąką i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 3 min. Następnie wyłączyć palnik i dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać olejek migdałowy i wymieszać. Masę odstawić do lekkiego zgęstnienia. Następnie połowę masy wylać na pierwszy kruchy blat, przykryć biszkoptem i wylać pozostałą masę. Na wierzch kładziemy drugi blat kruchy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz