Strony

środa, 4 sierpnia 2021

Ciasto Popapraniec

 Nazwa ciasta może nie jest zbytnio przyciągająca, ale ciekawy wygląd ciasta już tak. Ciacho wychodzi naprawdę podzielne, a smak? Dla mnie bomba! 🙂Koniecznie spróbujcie 😘 Na wierzch możecie dać maliny lub borówki. U mnie mieszanka 🙂







Składniki blaszka 23 /33:

Ciasto :

jajka 7 szt,

cukier 200 g,

olej 100 ml,

mąka pszenna 200 g,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

wiórki kokosowe 50 g,

mak suchy 60 g,

kakao 2 łyżki,

Do nasączenia:

woda 200 ml,

cukier waniliowy 16 g,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

Krem:

mleko 700 ml,

cukier waniliowy 16 g,

mąka pszenna 40 g,

mąka ziemniaczana 50 g,

masło 250 g,

cukier 6 łyżek,

Ponadto:

galaretka malinowa lub truskawkowa 2 szt,

woda 700 ml,

maliny 150 g,

borówki 150 g,

dżem z czarnej porzeczki 0,5 małego słoika,

dżem malinowy 0,5 małego słoika,

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wlewać olej i miksować na niskich obrotach miksera. Do oddzielnej miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszać całość za pomocą szpatułki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej kakao. Każdą część delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wyłożyć łyżką ciasto tworząc szachownicę. Następnie nożem przeciąć ciasto tworząc esy fkoresy. Raz wzdłuż jednego boku, a raz wzdłuż drugiego. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 170 st. C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić w poziomie na pół. Z wierzchu ciasta usunąć przypieczoną skórkę. Jedną część ciasta włożyć do rantu, nasączyć połową wody z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Krem:.

500 ml mleka nastawić w rondelku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić mąkę przenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczoną  mąkę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu ok. 3 min. Budyń przykryć folią spożywczą tak, aby go dotykała i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować. Połowę kremu wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć. Posmarować dżemem malinowym i wyłożyć pozostały krem. Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody. Gdy zacznie tężec to wsypać owoce, wymieszać i wylać na ciasto. Placek włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis znaleziony na stronie: malacukierenka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz