Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji, które mogę polecić:) Ciasto ucierane z jabłkami pokrojonymi w plasterki, z polewą bezowo-cynamonową. Sezon jabłkowy trwa w pełni także zapisujcie przepis kochani i mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Moim zdaniem w przepisie jest za dużo cukru także możecie zmienić według swoich upodobań.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 szt,
margaryna lub masło 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier waniliowy 16 g,
pianka:
białka 4 szt,
cukier 1 szklanka,
cynamon 4 łyżeczki,
dodatkowo:
jabłka 1 kg,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną piane, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopioną margarynę i miksować do połączenia na małych obrotach miksera. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać cynamon, zmiksować i wylać na wierzch ciasta.
Ciasto piec w temp. 170 st.C przez 40-50 min. do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz