Składniki (tortownica 26cm ):
biszkopty 220 g,
mleko 1 litr,
budyń waniliowy 2 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
cukier 8-9 łyżek,
masło 200 g,
kakao 2 łyżki,
maliny 250 g,
borówki 250 g,
galaretka malinowa 3 szt,
woda gorąca 3,5 szklanki,
do nasączenia:
herbata czarna 3/4 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok 5 min. Ugotowany budyń przykrywamy folią tak aby dotykała budyniu, zapobiegnie ona powstawaniu kożucha. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy do połączenia.
W tortownicy ( z wysokim rantem) układamy biszkopty. W puste miejsca między biszkoptami dajemy kawałki biszkoptów. Nasączamy je połową ponczu. Następnie wykładamy białą masę, przykrywamy ją ponownie biszkoptami, które również należy nasączyć i wykładamy masę ciemną.
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Do ostygniętej galaretki wkładamy maliny z borówkami, mieszamy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka z owocami zacznie mocno tężec to wylewamy ją na wierzch ciasta. Torcik dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz