Składniki (blaszka 23/33):
Biszkopt:
olej 3|4 szklanki
cukier 1 szklanka,
woda 0,5 szklanki,
kakao 3 łyżki,
jajka 5 szt ,
cukier 0,5 szklanki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
Krem:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt ,
cukier 5 łyżek,
masło 200 g,
Dodatkowo:
truskawki,
galaretka truskawkowa lub malinowa 3 szt ,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Olej, 1 szklankę cukru, wodę oraz kakao wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie mieszankę odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie żółtka nie przerywając miksowania. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i na niskich obrotach miksera mieszamy do połączenia. Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczoną mieszankę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy, ściągamy z palnika, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na biszkopt umieszczony w rancie. Na wierzchu układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Wierzch dodatkowo, gdy galaretka całkiem się zastygnie to możemy udekorować bitą śmietaną.
Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony: https://www.mojewypieki.com/
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam serdecznie
Usuń