Strony

piątek, 29 maja 2020

Przekładaniec Siostry Anastazji

Kolejne sprawdzone ciacho z książki Siostry Anastazji. Nieco pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jabłka, kokos i orzechy 😍





Składniki (blaszka 23/33):
ciasto kruche:
mąka 3 szklanki,
margaryna 22 dag,
cukier puder 18 dag,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śmietana kwaśna 3-4 łyżki,
żółtka 6 szt,

masa jabłkowa:
jabłka 1 kg,
galaretka agrestowa 1 szt,
cukier 1 łyżka,

masa kokosowa:
białka 6 szt,
cukier kryształ 1 szklanka,
wiórka kokosowe 20 dag,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,

masa orzechowa:
jajka 4 szt,
orzechy mielone 12 dag,
cukier kryształ 3/4 szklanki,
kakao 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyżka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

polewa czekoladowa:
czekolada mleczna 200 g,
mleko 4-5 łyżek,

dodatkowo:
bułka tarta do posypania ciasta,
wiórka kokosowe do ozdoby.

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. 
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć z cukrem i pod koniec dodać galaretkę i wymieszać. 
Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masa orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i mieszamy do połączenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto kruche, które posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie pianę kokosową, masę orzechową i przykrywamy wierzch pozostałym ciastem kruchym. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 30-40 min. aż będzie rumiane, a włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo polewę posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz