Strony

poniedziałek, 25 maja 2020

Na maślance z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam z rabarbarem! Jestem szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis w internecie i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Mięciutkie i pachnące  ciasto, owoce i pyszna kruszonka. Dodatkowo od siebie dodałam skórkę startą z pomarańczy oraz cukier waniliowy do rabarbaru.






Składniki (blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
cukier kryształ 250 g,
jajka 3 szt,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
maślanka 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,
skórka starta z połowy pomarańczy,
kruszonka:
mąka pszenna 10 łyżek,
cukier 4 łyżki,
masło 70 g,
cukier waniliowy 16 g,
dodatkowo:
rabarbar 500 g,

Sposób przygotowania:
Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy do połączenia. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia.
Rabarbar myjemy i kroimy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy rabarbar.
Mąkę, masło oraz cukier łączymy ze sobą opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 1 h aż będzie przyrumienione, a pateczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj: https://www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz