Mój starszy synek ostatnio obchodził swoje drugie urodzinki. Z tej okazji oczywiście nie mogło zabraknąć torta. Niestety na bardzo pracochłonny tort nie mam czasu, więc zrobiłam wszystkim już znany tort Leśny mech. Jako pierwszą warstwę zrobiłam śmietankę z galaretką, żeby wyróżniała się kolorem a kolejne warstwy to po prostu bita śmietana z serkiem mascarpone. Tort mojemu solenizantowi bardzo smakował, mam nadzieję że i Wam posmakuje. Zapraszam 😊
Składniki blaszka 26 cm:
ciasto:
mąka krupczatka 250 g,
mąka pszenna 390 g,
jajka 8 szt,
szpinak mrożony rozdrobniony 900 g,
cukier 450 g,
olej 2 szklanki,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
pianka z galaretką:
śmietana 18% 1 szklanka,
galaretka wiśniowa 2 szt,
woda gorąca 1 szklanka,
cukier puder 4 łyżki,
krem:
śmietanka 36% 500 ml,
mascarpone 400 g,
cukier puder 7 łyżek,
borówki 70 g,
dodatkowo:
maliny 100 g,
borówki 100 g,
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Dwie tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na pół i wylewamy do obu tortownic. Pieczemy w 170 st.C przez ok 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Jeden spód ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Śmietanę 18 % miksujemy z cukrem pudrem, gdy galaretka zacznie tężeć to dodajemy ją do śmietany i miksujemy do połączenia. Gdy krem nam zgęstnieje to wylewamy go na ciasto w tortownicy i przykrywamy drugim spodem, blaszkę wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia pianki. Następnie obkrawamy ciasto wkoło blaszki i wyciągamy z rantu.
Śmietankę 36% wlewamy do wysokiej miski, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i miksujemy aż powstanie nam gęsty krem. Połowę kremu wykładamy na tort i wkładamy do środka borówki. Tort przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Pozostały blat szpinakowy kruszymy i przyklejamy na bokach i wierzchu torta. Dodatkowo wierzch dekorujemy malinami i borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz