Strony

wtorek, 17 września 2019

3 bit z czarną porzeczką

Zapraszam kochani tym razem na ciasto bez pieczenia. Bardzo słodkie ciacho z masą kajmakową, bitą śmietaną, kremem budyniowym, przełamane kwaskowatym dżemem  z czarnej porzeczki. 




Składniki(blaszka 23/33):
masa budyniowa:
mleko 500 ml,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
masło 200 g,

bita śmietana:
śmietanka 30% 500 ml,
śnieżka w proszku 3 szt,

do nasączenia:
herbata ok. 0,5 szklanki,

dodatkowo:
ciastka herbatniki 600 g,
masa kajmakowa 510 g,
dżem z czarnej porzeczki 3/4 słoika,
czekolada mleczna 6 kostek,

Sposób przygotowania:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno blaszki wykładamy ciasteczkami i nasączamy ostygniętą herbatą i smarujemy masą kajmakową. Następnie układamy warstwę ciastek (każdą warstwę ciastek nasączamy herbatą). 
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na ciasto i ponownie przykrywamy go ciastkami. 
Następnie ciastka smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie przykrywamy ciastkami. 
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy ok. 3 min. do połączenia. Połowę piany wykładamy na ciastka, przykrywamy ją ponownie ciastkami i smarujemy pozostałą pianą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień. 

3 komentarze: