Zapraszam kochani tym razem na ciasto bez pieczenia. Bardzo słodkie ciacho z masą kajmakową, bitą śmietaną, kremem budyniowym, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki(blaszka 23/33):
masa budyniowa:
mleko 500 ml,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
masło 200 g,
bita śmietana:
śmietanka 30% 500 ml,
śnieżka w proszku 3 szt,
do nasączenia:
herbata ok. 0,5 szklanki,
dodatkowo:
ciastka herbatniki 600 g,
masa kajmakowa 510 g,
dżem z czarnej porzeczki 3/4 słoika,
czekolada mleczna 6 kostek,
Sposób przygotowania:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Herbatę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno blaszki wykładamy ciasteczkami i nasączamy ostygniętą herbatą i smarujemy masą kajmakową. Następnie układamy warstwę ciastek (każdą warstwę ciastek nasączamy herbatą).
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na ciasto i ponownie przykrywamy go ciastkami.
Następnie ciastka smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie przykrywamy ciastkami.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy ok. 3 min. do połączenia. Połowę piany wykładamy na ciastka, przykrywamy ją ponownie ciastkami i smarujemy pozostałą pianą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień.
muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie,jest wyśmienite i od kilku lat robi furorę w całej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe,przepyszne ciasto
OdpowiedzUsuń