Strony

wtorek, 23 lipca 2019

Ciasto czekoladowo wiśniowe

Czekoladowe biszkopty, wiśnie w galaretce, czekoladowa masa oraz polewa. 
Jeśli lubicie połączenie wiśni z czekoladą to zapraszam na mój przepis. Miłego pieczenia! 





Składniki(blaszka 23/33):
biszkopt:
jajka 5 szt,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
sól szczypta,

warstwa wiśniowa:
wiśnie wydrylowane 500 g,
galaretka wiśniowa 3 szt,
woda 3,5 szklanki,

masa czekoladowa:
mleko 500 ml,
cukier kryształ 3 łyżki,
budyń czekoladowy 1 opakowanie,
masło 200 g,
cukier puder 5-7 łyżek,

polewa:
masło 100 g,
cukier 80 g,
mleko 3 łyżki,
kakao 3 łyżki,

dodatkowo:
wiórka kokosowe do dekoracji,

Do nasączenia :
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, 
woda 125 ml, 
cukier 1 łyżeczka, 

Sposób przygotowania:
Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Suche składniki przesiewamy. 2 łyżki mąki pszennej odkładamy i w zamian dajemy 2 łyżki kakao. Następnie wszystko wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. i nasączamy połową pączu. 
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na spód biszkopta i wstawiamy ciasto do lodówki.
1,5 szklanki mleka stawiamy na palnik, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie wrzeć to dodajemy cukier kryształ i delikatnie wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Gorący budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń oraz cukier puder. Gotową masą smarujemy zastygniętą galaretkę. Warstwę kremu przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy pozostałą kawą.
Masło podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Rondelek ściągamy z ognia i dodajemy przesiane kakao i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz