Proste do zrobienia, bardzo smaczne i zaskakujące swoim wyglądem. Ciasto Fale Dunaju, zrobiłam z wiśniami, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada, ale możecie również dodać śliwki. Ciasto składa się z jasnego i ciemnego ciasta z owocami oraz masy budyniowej i polewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki,
jajka 3 szt,
cukier 150 g,
mleko 150 ml,
olej 150 ml,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mleko 2 łyżki,
kakao 2 łyżki,
wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone,
masa:
mleko 400 ml,
budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżki,
masło 200 g,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 2 łyżki,
wiórka kokosowe do posypania,
Sposób przygotowania:
Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodajemy olej, mleko i ciągle ubijamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy odsączone wiśnie. Ciasto pieczemy w 170st. C przez 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 2 min. Następnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń cały czas miksując. Masę wykładamy na cieście i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Intensywnie mieszamy. Następnie polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis zaczerpnięty ze strony: moje wypieki
ojj całe wieki nie jadłam tego ciasta; pieknie Tobie wyszło
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 36/24,5 Pozdrawiam
UsuńŁadne ciacho 🙂
OdpowiedzUsuń