Składniki (blaszka 36/24,5):
Ciasto:
mąka pszenna 70 g,
mąka krupczatka 250 g,
jajka 4 szt,
cukier 250 g,
szpinak mrożony rozdrobniony 450 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej 1 szklanka,
Śmietankowa pianka:
śmietanka 30% 500 ml,
galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt,
woda 0,5 szklanki,
cukier puder 2 łyżki,
do nasączenia:
woda 0,5 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżka,
dodatkowo:
maliny 300 g,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta.
Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Na wierzch kruszymy pozostały biszkopt.
Smacznego 😉
A co zrobić z odsączonym surowym szpinakiem?
OdpowiedzUsuńAjj zapomniałam dopisać. Dziękuję za uwagę już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBędę jutro to ciasto robić 😊piękne kolory
OdpowiedzUsuńCzy mąka krupczatka to to samo co ziemniaczana ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie to czy można zastąpić ziemniaczana ?
Nie to nie jest to samo i nie można jej zastapic mąką ziemniaczaną.pozdrawiam
UsuńWitam czy mozna dodac zamiast świeżych malin mrożone?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę że tak. Tylko wcześniej bym ich nie rozmrazala.
Usuń