Składniki na 15 brioszek:
ciasto:
mąka pszenna 380 g,
cukier 50 g,
jajka 3 szt,
masło 170 g,
mleko 100 ml,
sól 0,5 łyżeczki,
drożdże świeże 14 g lub suche 7 g,
nadzienie wiśniowe:
wiśnie 450 g,
cukier 3 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżki,
skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody,
lukier:
cukier puder 3/4 szklanki,
woda wrząca 2 łyżki,
aromat migdałowy 4 krople,
ponadto:
jajko 1 szt,
mleko 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy świeżych drożdży to należy przygotować rozczyn. Mąkę łączymy z cukrem, solą, wyrośniętym rozczynem, oraz jajkami i mlekiem. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc.
Nadzienie wiśniowe możemy przygotować dzień wcześniej. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, wodę wymieszaną ze skrobią, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejnego dnia ciasto krótko wyrabiamy i formujemy kulki, które układamy w papilotkach na muffiny. Bułeczki układamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W wyrośniętych bułeczkach robimy pośrodku wgłębienie, najlepiej za pomocą dna szklanki. Wgłębienie napełniamy nadzieniem wiśniowym. Jajko z mlekiem roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim boki drożdżówek. Piekarnik rozgrzewamy. Brioszki pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż będą zrumienione. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder łączymy z wrzącą wodą i aromatem migdałowym. Energicznie mieszamy do połączenia i lukrujemy wierzch brioszek.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com
uwielbiam takie drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń