Strony
▼
piątek, 29 czerwca 2018
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
Macie jeszcze truskawki? Jeśli tak to zapraszam na smaczne ciacho! U mnie niestety już jest koniec truskawek, a mogłyby tak rosnąć cały rok... Każdego roku nie mogę się nimi dostatecznie najeść, a w tym roku u mnie były wyjątkowo krótko 😐
niedziela, 17 czerwca 2018
Tort kosz malinowo- kokosowy
Zapraszam na tort, który sprawdzi się na niemal każdą okazję. Krem do niego zrobiłam na bazie mascarpone i frużeliny malinowej,a w środek tortu zrobiłam wkładkę kokosową. Razem wyszło bardzo smaczne połączenie... Bardzo pracochłonny tort, na który musimy poświęcić duży nakład pracy. Możemy również go przygotować w szybszej wersji, po prostu bez robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu możecie udekorować wiórkami kokosowymi, a na wierzchu poukładać świeże maliny. Zapraszam 😃
wtorek, 12 czerwca 2018
Ciasto z Kubusiem i delicjami
Uwielbiam to ciasto letnią porą... Jest lekkie i nie za słodkie. To ciasto jest połączeniem dwóch słynnych ciast: Shreka oraz Kubusia. Zapraszam na przepis 😊
Składniki:
biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jajka 5 szt,
masa Kubusiowa:
Kubuś z pomarańczą 900 ml,
budyń waniliowy 3 opakowania,
masa śmietankowo-galaretkowa:
śmietanka 30% 500 ml,
galaretka pomarańczowa 2 szt,
woda 1 szklanka,
cukier puder 2 łyżki,
dodatkowo:
delicje pomarańczowe 2 opakowania,
galaretka cytrynowa 3 szt,
woda gorąca 4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta.
Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.
Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto.
Składniki:
biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jajka 5 szt,
masa Kubusiowa:
Kubuś z pomarańczą 900 ml,
budyń waniliowy 3 opakowania,
masa śmietankowo-galaretkowa:
śmietanka 30% 500 ml,
galaretka pomarańczowa 2 szt,
woda 1 szklanka,
cukier puder 2 łyżki,
dodatkowo:
delicje pomarańczowe 2 opakowania,
galaretka cytrynowa 3 szt,
woda gorąca 4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta.
Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.
Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto.