Miodowe placki przełożone masą budyniową, a na wierzchu to co lubię najbardziej, czyli orzechowy krokant! Wszystkich łasuchów zapraszam na przepis :-)
Strony
▼
sobota, 26 maja 2018
piątek, 25 maja 2018
Warzywna sałatka z makaronem ryżowym
Kolejna sałatka z makaronem ryżowym, lecz tym razem w zamian majonezu oliwa z oliwek z czosnkiem. Bardzo szybka do zrobienia! Zapraszam :)
Składniki:
makaron ryżowy 130 g,
pomidor 1 szt,
ogórek 1 szt,
kukurydza konserwowa pół puszki,
natka pietruszki posiekana 3 łyżki,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
czosnek 2 ząbki,
musztarda 0,5 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sitku. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki:
makaron ryżowy 130 g,
pomidor 1 szt,
ogórek 1 szt,
kukurydza konserwowa pół puszki,
natka pietruszki posiekana 3 łyżki,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
czosnek 2 ząbki,
musztarda 0,5 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sitku. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.
sobota, 19 maja 2018
Kruche ciasto z rabarbarem
Właśnie mamy sezon na rabarbar, także zapraszam na moje ulubione kruche ciasto z rabarbarem. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Uwieeelbiam ten słodko- kwaśny smak. A Wy? Jeśli tak to zapraszam na przepis 😊
piątek, 18 maja 2018
Malinowa chmurka
Uwielbiam to ciasto! Połączenie słodkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone z kwaskowatymi malinami i chrupiącą bezą. Ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka :-) Serdecznie polecam 💜 Do ciasta można użyć mrożonych malin.
czwartek, 17 maja 2018
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków
Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę pyszna! Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak jest naprawdę rewelacyjny! Zapraszam!
Składniki:
soczewica zielona 400 g,
przecier pomidorowy 1 szklanka,
marchewka 2 szt,
seler naciowy 2 łodygi,
cebula 1 szt,
tymianek szczypta,
rozmaryn szczypta,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz,
olej,
na ziemniaczane pure:
ziemniaki 5 szt,
mleko roślinne 1/3 szklanki,
masło roślinne 3 łyżki+ kilka płatków,
gałka muszkatołowa sczypta,
rozmaryn szczypta,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.
Przepis znaleziony na stronie jadlonomia
Składniki:
soczewica zielona 400 g,
przecier pomidorowy 1 szklanka,
marchewka 2 szt,
seler naciowy 2 łodygi,
cebula 1 szt,
tymianek szczypta,
rozmaryn szczypta,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz,
olej,
na ziemniaczane pure:
ziemniaki 5 szt,
mleko roślinne 1/3 szklanki,
masło roślinne 3 łyżki+ kilka płatków,
gałka muszkatołowa sczypta,
rozmaryn szczypta,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.
Przepis znaleziony na stronie jadlonomia
wtorek, 15 maja 2018
Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego to idealny lek na kaszel dla dzieci i dorosłych! Pełny cennych witamin i mikroelementów. Naturalny lek, który przygotowywany jest w moim domu każdego roku. Syrop smakuje jak miód także uwielbiam go dodawać do herbaty, a nawet jadam go z pieczywem i masłem. Pyyycha!
Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień przed południem.
Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień przed południem.
poniedziałek, 14 maja 2018
Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym
Kolorowa, wiosenna sałatka z makaronem ryżowym w roli głównej. Szybka do zrobienia, także jest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊
niedziela, 6 maja 2018
Sernik z kokosową chmurką
Lubicie kokos? Jeśli tak, to na pewno polubicie połączenie sernika z kokosem 💛 Do ciacha koniecznie filiżanka świeżo zaparzonej kawy 😊Zapraszam 💛