Składniki:
mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki,
płatki owsiane 1 i 1,4 szklanki,
bakalie 200 g,
margaryna 250 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 1 szklanka,
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, margarynę i posiekane bakalie. Do moich ciasteczek dodałam orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Dodajemy ostygniętą margarynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały.
Smacznego 😊
zapisuję i robię! Cudeńka :)
OdpowiedzUsuń