Składniki (blaszka 23/33 cm):
ciasto:
białka 8 szt,
cukier 200 g,
żółtka 3 szt,
wiórka kokosowe 100 g,
rodzynki 100 g,
orzechy włoskie zmielone 200 g,
mąka pszenna 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
krem brzoskwiniowy:
syrop z jednej dużej puszki brzoskwiń ( puszka o łącznej masie 820 g. )
cukier 5 łyżek,
woda 300 ml,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
żółtka 5 szt,
mąka pszenna 1 łyżka,
masło 300 g,
Poncz:
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
woda 1/3 szklanki,
wódka 1/3 szklanki,
Ponadto:
delicje pomarańczowe 2 opakowania,
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2 opakowania,
brzoskwinie pozostałe z puszki,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Bakalie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Dodajemy bakalie z mąką i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
2 wysokie formy o wymiarach 23/33 cm: wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i równomiernie rozsmarowujemy w foremkach. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 35 min, aż ciasto będzie sztywne i chrupiące. Blaty najlepiej upiec w tym samym czasie, ponieważ gdy druga blaszka z ciastem będzie oczekiwała na upieczenie to białka opadną. Jeden z upieczonych blatów pozostawiamy w formie.
Krem: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody oraz cukier i zagotować. Pozostałą wodę miksujemy z budyniami, mąką i żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez 3 min. Następnie przykrywamy go folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy na puszysty, gładki krem.
Kilka łyżek kremu odstawiamy do miseczki, będzie nam on potrzebny do posmarowania blatu pod brzoskwinie.
Na pozostawiony w formie blat, rozsmarowujemy połowę masy. Delicje zanurzamy w kawie wymieszanej z wódką i układamy na cieście czekoladą do dołu, lekko dociskamy je w masę. Na delicje wykładamy drugą połowę kremu i przykrywamy go blatem. Bakaliowy blat smarujemy cienką warstwą pozostawionego wcześniej kremu. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to delikatnie wylewamy je na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy do lodówce.
Smacznego :)
Bakalie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Dodajemy bakalie z mąką i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
2 wysokie formy o wymiarach 23/33 cm: wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i równomiernie rozsmarowujemy w foremkach. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 35 min, aż ciasto będzie sztywne i chrupiące. Blaty najlepiej upiec w tym samym czasie, ponieważ gdy druga blaszka z ciastem będzie oczekiwała na upieczenie to białka opadną. Jeden z upieczonych blatów pozostawiamy w formie.
Krem: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody oraz cukier i zagotować. Pozostałą wodę miksujemy z budyniami, mąką i żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez 3 min. Następnie przykrywamy go folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy na puszysty, gładki krem.
Kilka łyżek kremu odstawiamy do miseczki, będzie nam on potrzebny do posmarowania blatu pod brzoskwinie.
Na pozostawiony w formie blat, rozsmarowujemy połowę masy. Delicje zanurzamy w kawie wymieszanej z wódką i układamy na cieście czekoladą do dołu, lekko dociskamy je w masę. Na delicje wykładamy drugą połowę kremu i przykrywamy go blatem. Bakaliowy blat smarujemy cienką warstwą pozostawionego wcześniej kremu. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to delikatnie wylewamy je na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy do lodówce.
Smacznego :)
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście! Muszę je kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńo mamo... ale cudo! Musi być super w smaku :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPychotka jadłam
Super ciasto na pewno wypróbuję, ale tej wody 300 ml to ogółem syrop z brzoskwini + 150 ml wody?
OdpowiedzUsuńNie, syrop z brzoskwin + 150 ml wody do gotowania i 150 ml wody do rozpuszczenia proszku budyniowego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mogę wcześniej namoczyć bakalie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ale ja bakalii nie namaczałam. Pozdrawiam
Usuńmyślę że wypadałoby napisać w poście że przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com bo nigdzie nie ma tej informacji, a przepis słowo w słowo ten sam
OdpowiedzUsuńZgadza się, przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com i pod zdjęciem była informacja źródło i link który prowadzi do oryginału.
Usuń