Składniki (blaszka 30/23 cm):
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
masa:
mleko 3 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
kajzerki czerstwe 2 szt,
wiórka kokosowe 10 dag,
masło 200 g,
posypka:
kokos 10 dag,
masło 1 łyżka,
cukier 0,5 szklanki,
do nasączenia:
woda ok 0,5 szklanki,
sok z cytryny 2 łyżki,
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie biszkopt obkrawamy w około, odwracamy na drugą stronę, ściągamy papier i przekrawamy na pół.
Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem z cytryny, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy 3/4 masy kokosowej, przykrywamy go górną częścią biszkopta, którą również musimy nasączyć i wykładamy pozostałą masę.
Do garnka dajemy masło, wiórka kokosowe oraz cukier i prażymy do momentu aż wiórka zrobią się złociste (cały czas mieszając). Posypkę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy nią ciasto i lekko ją wgniatamy w masę. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Smacznego!
Przepis zaczerpnięty ze strony przepisy joli
zgadzam się ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, Pozdrawiam:)
UsuńNa jaką wielkość blaszki podany jest przepis?
OdpowiedzUsuńWitam, wielkość blaszki to 23/33 cm. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję 😊
UsuńRobiłam już kiedyś lecz bez dżemu teraz wypróbuję z dżemem, ciasto jest bardzo pyszne...
OdpowiedzUsuń