Składniki:
ziemniaki 3 szt,
kalafior 200 g,
jarmuż 100 g,
marchew 2 szt,
fasolka szparagowa 100 g,
seler naciowy 2 łodygi,
śmietana 3-4 łyżki,
masło 50 g,
koperek posiekany 3 łyżki,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie 3 szt,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz