Składniki:
ziemniaki 1 kg,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
czosnek 2 duże ząbki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku.
parmezan starty 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cząstki. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Ziemniaczki wysypujemy na blaszkę. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy. Oliwą z przyprawami polewamy ziemniaczki i mieszamy wszystko razem aby całe były obtoczone w przyprawach. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i przypieczone. Pod koniec pieczenia ziemniaki posypujemy parmezanem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 3-4 min, aby ser się rozpuścił i lekko przypiekł. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz