Składniki:
kapusta pekińska pół szt,
marchew 2 szt,
kukurydza konserwowa pół opakowania,
sos Tzatziki:
ogórek wężowy pół szt,
jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek,
majonez 2 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
posiekany koperek 1-2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę.
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Surówkę łączymy z sosem i mieszamy do połączenia.
Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Pyszna suroweczka 😊
OdpowiedzUsuń