Hummus to przepyszna pasta z gotowanej ciecierzycy 💛Dzisiaj zrobiłam go w o wiele szybszej wersji, ponieważ do przepisu wykorzystałam ciecierzycę z puszki. Obowiązkowym dodatkiem do humusu jest pasta tahini, czosnek oraz sok z cytryny. Pasta z cieciorki jest coraz bardziej popularna na całym świecie i możemy ją już kupić w niemal każdym sklepie, ale moim zdaniem lepiej zrobić ją samemu, tym bardziej, że nie jest to ani nic trudnego do zrobienia, ani nie zajmuje dużo czasu. Możemy go podawać z chlebkiem naan, pitą, tortillą lub po prostu z pieczywem. Uwielbiam go w każdym wydaniu! Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki: ciecierzyca z puszki 1 opakowanie, tahini 1,5 łyżki, czosnek 1,5 ząbka, woda 10 łyżek, papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: oliwa z oliwek 2 łyżki, posiekana natka pietruszki 1 łyżka, papryka ostra w proszku do posypania pasty, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz sok z cytryny do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz