Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-)
Składniki:
kapusta pekińska mała 1 szt,
papryka konserwowa 1 duży słoik,
ogórki konserwowe 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1 puszka,
cebula czerwona 1 szt,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
podwójna pierś z kurczaka,
przyprawa kebab-gyros pół opakowania,
olej do smażenia,
sos:
majonez 6 łyżek,
ketchup 6 łyżek,
musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz