Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) :
ciasto:
szpinak rozdrobniony mrożony 400 g,
mąka krupczatka 250 g,
mąka pszenna 70 g,
cukier 250 g,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
olej 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 4 szt,
masa:
śmietanka 30% 2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,
do nasączenia:
woda 0,5 szklanki,
sok z cytryny 2 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
do dekoracji:
dowolne drobne owoce
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam owoców goji, ale świetnie się sprawdzą również maliny i pestki granatu.
.....jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję.
POZDRAWIAM.
Bardzo mi miło... Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCiasto wysmienite ❤
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :-D Pozdrawiam :-)
Usuń